Forstå og bekæmp skam: En dybdegående analyse af skammens mange ansigter og dens indvirkning på vores liv

dato

Skammens væsen: At kende og bekæmpe skammen

Skam kan fylde meget i vores liv, både i forholdet til os selv, i vores parforhold og i samspillet med andre. Ofte kalder vi det ikke skam, men beskriver det som "at føle sig forkert", ubetydelig eller værdiløs. Skammen kan få os til at føle os uværdige, defekte, ydmygede eller ligegyldige. Den har mange ansigter.

Skam er en af de mest smertefulde følelser, og vi forsøger ofte at undgå den. Det er følelsen af ikke at være god nok og handler om selvets oplevelse af utilstrækkelighed og værdiløshed. Skam opstår, når vi føler os uværdige i andres øjne, især når det sker i kontakten med dem, vi er tæt på. Frygten for skam kan få os til at holde tilbage og gemme dele af os selv.

Skam kan også vækkes, når vi føler os overeksponerede eller mister selvkontrollen. Vi kan skamme os over mange ting, som vores krop, behov for anerkendelse, seksuelle lyster eller orientering, kompetencer, ideer og ambitioner. Skam kan opstå, når vores følelser eller udtryk for glæde ikke bliver mødt eller anerkendt af andre.

Når skam er kronisk, kan det føre til en følelse af at være fundamentalt forkert. Det får os til at ville gemme os, lukke ned og undgå tanker, fordi de får os til at føle os dårligt tilpas. Vi trækker os tilbage, men kan også reagere med defensiv vrede for at beskytte os selv.

Kender du til skammen indeni dig? Hvad gør du for at bekæmpe den?

Det vigtigste er at dele skammen med en anden, så den får en stemme og bliver hørt.Støt lokalt og giv Relationshuset Hvass’ Facebookside et like og følg med i, hvad der ellers sker.

Du kan også se mere om Relationshuset Hvass på deres hjemmeside.

Kilde: https://www.facebook.com/556817316445345/posts/971153618345044
Denne artikel er skrevet ud fra virksomhedens Facebookopslag. Indholdet heri er derfor deres og de er afsenderen på indholdet.